Dietę w przypadku cukrzycy ciążowej ustala lekarz diabetolog. Dostosowuje on kaloryczność posiłków uwzględniając trymestr ciąży, wiek, wzrost, wagę i tryb życia kobiety.
Z reguły zaleca się od 5 do 6 posiłków na dobę spożywanych w miarę równych odstępach co 2-3 godziny. Ogólne zapotrzebowanie kaloryczne dla ciężarnych z cukrzycą to ok. 1500-2400 kcal (w zależności od masy ciała).
Pamiętaj, że pierwsze śniadanie powinno być zjedzone do godz. 8:30, kolejny posiłek ok. 2- 2,5 godz po pierwszym. Odstępy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 3 godziny. Jedząc mało, ale często, utrzymujemy stały poziom cukru we krwi.
Zalecane są produkty o niskim indeksie glikemicznym, poniżej wartości 55. Spożycie takich produktów powoduje stopniowy wzrost poziomu glukozy we krwi i utrzymanie go na określonym poziome przez dłuższy czas, a w związku z tym zmniejsza jej wahania w ciągu doby.
Dozwolone są również produkty o średnim indeksie glikemicznym, 56-70. Natomiast produktów o wartości IG powyżej 70 należy unikać.
Przy ustalaniu diety stosuje się system wymienników węglowodanowych.
Jeden wymiennik węglowodanowy (1 WW) to taka ilość produktu/potrawy wyrażona w gramach, która zawiera 10 gramów węglowodanów przyswajalnych (bez błonnika pokarmowego).
Wymienniki umożliwiają zastępowanie określonych porcji jednych produktów odpowiednimi porcjami innych, które dostarczają tyle samo węglowodanów.
Produkty zbożowe:
Z reguły zaleca się od 5 do 6 posiłków na dobę spożywanych w miarę równych odstępach co 2-3 godziny. Ogólne zapotrzebowanie kaloryczne dla ciężarnych z cukrzycą to ok. 1500-2400 kcal (w zależności od masy ciała).
Pamiętaj, że pierwsze śniadanie powinno być zjedzone do godz. 8:30, kolejny posiłek ok. 2- 2,5 godz po pierwszym. Odstępy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 3 godziny. Jedząc mało, ale często, utrzymujemy stały poziom cukru we krwi.
Zalecane są produkty o niskim indeksie glikemicznym, poniżej wartości 55. Spożycie takich produktów powoduje stopniowy wzrost poziomu glukozy we krwi i utrzymanie go na określonym poziome przez dłuższy czas, a w związku z tym zmniejsza jej wahania w ciągu doby.
Dozwolone są również produkty o średnim indeksie glikemicznym, 56-70. Natomiast produktów o wartości IG powyżej 70 należy unikać.
1 gram węglowodanów dostarcza 4 kalorie
1 gram białka dostarcza 4 kalorie
1 gram tłuszczów dostarcza 9 kalorii
Przy ustalaniu diety stosuje się system wymienników węglowodanowych.
Jeden wymiennik węglowodanowy (1 WW) to taka ilość produktu/potrawy wyrażona w gramach, która zawiera 10 gramów węglowodanów przyswajalnych (bez błonnika pokarmowego).
Wymienniki umożliwiają zastępowanie określonych porcji jednych produktów odpowiednimi porcjami innych, które dostarczają tyle samo węglowodanów.
Łyżka stołowa = 15 ml = ok. 15 g
Łyżeczka do herbaty = 5 ml = ok. 5 g
Szklanka = 250 ml
1 WW = 10 g węglowodanów przyswajalnych
W poniższych tabelach są podane ilości poszczególnych produktów przypadające na 1 wymiennik węglowodanowy.
Chleb i pieczywo:
| Pieczywo | Ilość gramów/1 WW |
| chleb graham | 20 g (kromka o grubości 1 cm) |
| chleb orkiszowy | jak wyżej |
| chleb razowy | jak wyżej |
| chleb wieloziarnisty | 1 kromka |
| chleb żytni | 20 g (kromka o grubości 1 cm) |
| chleb żytnio-pszenny | jak wyżej |
| maca razowa | 12 g (1 kromka) |
| bułka tarta | 14g (1 płaska łyżka stołowa) |
Produkty zbożowe:
| Produkty zbożowe | Ilość gramów/1 WW |
| makaron gotowany drobny | 50 g (1/3 szklanki) |
| makaron gotowany (gruby) | 50 g (1/2 szklanki) |
| kasza ugotowana | 45 g (3 łyżki stołowe) |
| ryż ugotowany | jak wyżej |
| płatki kukurydziane | 15 g (3 łyżki stołowe) |
| płatki owsiane | 20 g (2 płaskie łyżki stołowe) |
| mąka | 15 g (1 czubata łyżka stołowa) |
Ziemniaki i rośliny strączkowe:
| Jarzyny | Ilość gramów/1 WW |
| bób | 120 g (ok. 1 szklanka- 250 ml) |
| groszek zielony | 100 g (1/2 szklanki) |
| groszek zielony konserwowy | jak wyżej |
| kukurydza (ziarna) | 50 g (ok. 3 łyżki) |
| kukurydza konserwowa | jak wyżej |
| ziemniaki | 60 g (1 sztuka- mała) |
Mleko i produkty mleczne:
| Mleko i produkty mleczne | Ilość gramów/1 WW |
| jogurt | 170 ml (2/3 szklanki) |
| kefir | 200 ml (1 szklanka) |
| maślanka | jak wyżej |
| mleko | jak wyżej |
| mleko kozie | jak wyżej |
Orzechy:
| Orzechy | Ilość gramów/1 WW |
| migdały | 50 g |
| orzechy laskowe | 80 g |
| orzechy włoskie | jak wyżej |
| pestki dyni | jak wyżej |
| pestki słonecznika | jak wyżej |
Soki:
| Soki | Ilość gramów/1 WW |
| sok grejpfrutowy | 110 ml |
| sok marchwiowy | 100 ml |
| sok pomidorowy | 300 ml |
| sok wielowarzywny | 200 ml |
| sok z czarnej porzeczki | 80 ml |
Owoce:
| Owoce | Ilość gramów/1 WW |
| awokado | 140 g |
| arbuz | 120 g |
| brzoskwinia | 100 g (1 średnia) |
| banan | 50 g (bez skórki) |
| czarne jagody | 100 g (2/3 szklanki) |
| czereśnie | 100 g (20 sztuk) |
| granat | 170 g (1 średni) |
| grejpfrut | 110 g (pół dużego) |
| gruszka | 100 g (1 mała) |
| jabłko | 100 g (1 średnie) |
| kiwi | 110 g (2 małe) |
| melon | 300 g |
| maliny | 150 g (1 szklanka) |
| mandarynki | 130 g (3 średnie) |
| mango | 80 g (1/2 sztuki) |
| morele | 80 g (2 sztuki) |
| nektarynki | 100 g (1 sztuka) |
| poziomki | 150 g |
| porzeczki | 120 g (2/3 szklanki) |
| pomarańcza | 100 g ( 1 średnia) |
| rodzynki | 12 g |
| śliwki węgierki | 80 g (6 małych sztuk) |
| truskawki | 150 g (16 średnich sztuk) |
| wiśnie | 100 g (25 sztuk) |
| winogrona | 60 g (8 dużych kulek) |
Mam nadzieję, że dzięki tym tabelom będzie Ci łatwiej komponować urozmaicone posiłki zgodne z zasadami diety cukrzycowej.
Komentarze
Prześlij komentarz